Lön

Vad får jag i lön som egenanställd?

Att driva egen verksamhet och få lön som om du vore anställd. Vad får jag i lön av det jag fakturerar?

Du gör jobbet och bestämmer hur mycket det ska kosta – och du får ut ungefär hälften av den summan. Vad händer med pengarna på vägen? För dig som ny egenanställd är frågan “Vad får jag i lön?” eller “Vad vill jag ha i lön?” viktig att ställa dig. Det är ju summan du vill ha i lön du behöver utgå från när du beräknar vilket pris du ska sätta på dina tjänster till kunderna.

5 Tjänster Egenanställning AB  bearbetar och skickar ut fakturorna till de egenanställdas kunder. Vi bevakar och sköter påminnelserna också om det skulle behövas. Så fort kunden betalt fakturan och pengarna kommit in, betalar vi ut lönen.

I samband med det tar vi vår avgift på 6% samt arbetsgivaravgifter och skatt. Nettolönen, det vill säga det som kommer in på ditt konto, brukar bli ungefär hälften av den fakturerade summan.

Även om du är egenföretagare med f-skatt får du inte behålla mer pengar som lön. Skillnaden är att som egenföretagare måste du själv sköta bokföring och skatteinbetalningar, medan 5 Tjänster Egenanställning AB gör jobbet åt dig.